În zori, să mă ierți – Bițuică Dan

Romanul În zori, să mă ierți mi-a atras atenția încă de când am citit primele pagini de pe site-ul editurii Bifrost. Chiar dacă mi-am făcut plinul de cărți triste în adolescență, cu Charls Dikens, Hector Malot și Edmondo de Amicis, ceea ce m-a atras a fost în primul rând parfumul de epocă al cărții și tehnica autorului. Recunosc că nu m-aș fi așteptat să fie o poveste despre un clan mafiot.

În perioada prohibiției din America, Immaculata si Enzo sunt aduși de părinții lor în SUA din Italia, în căutarea unei vieți mai bune. Atunci când părinții sunt obligați să se întoarcă din cauză că tatăl avea simptome de Tuberculoză, cei doi copii încearcă să se strecoare în mulțime pentru a rămâne. Sunt ajutați în acest sens de un avocat cu suflet mare, dar se despart, ajungand în orfelinat – Immaculata într-un orfelinat de fete, iar Enzo într-un orfelinat de băieți. În timp ce Immaculata este adoptată de familia guvernatorului și își schimbă numele în Emma, Enzo își face doi buni prieteni – pe Charles și pe Frank, alături de care evadează din orfelinat. Cei trei băieți sunt găsiți și ajutați de Don Ciccio, un italian puternic, care are la degetul mic Poliția și care este implicat în afaceri cu Alcool, Enzo devenind Thomas.

Tinerii evoluează alături de Ciccio și de fratele său Luca, iar atunci când luca moare răpus de cancer pulmonar, Thomas îi ia locul de consilider al lui Ciccio, devenind mâna dreaptă a acestuia, în timp ce este și amantul soției sale. Thomas se ocupă de afacerile „familiei”, dar prietenii săi rămân într-un plan secundar, fiind tot mai absorbit de dragostea sa față de Rosa, alături de care își face o familie.

Atunci când Rosa află cel mai mare secret al lui Don Ciccio, aceasta îl denunță, fiind condamnat chiar de Emma, dar seria condamnărilor nu se oprește aici. Trădat de Frank, cel care îi jurase credință pe viață, dintr-un motiv complet neașteptat, Thomas este și el condamnat, tot de Emma, moment în care reapare în scenă avocatul care i-a ajutat pe amândoi, copii fiind. Acesta face legătura între toate informațiile despre cei doi și le dezvăluie că sunt frați, mult prea târziu însă, când niciunul dintre cei doi nu mai pot face nimic pentru a schimba cursul acțiunii.

În zori, să mă ierți este o dramă, presărată cu momente amuzante, dar și cu scene de acțiune, fapt ce taie mult din monotonia specifică. În timp ce familia își vede nestingherită de treabă și subordonații lui Ciccio răspund ordinelor, colectând bani și aplicând pedepse celor care îndrăznesc să nesocotească ordinele primite, personajele se confruntă cu trăiri profunde și cu alegeri care au natura de a le schimba dramatic cursul vieții.

Marele si temutul Ciccio acceptă relația dintre Thomas și Rosa, pe care o iubește, dar de la care știe că nu va primi niciodată aceeași dragoste, din dorința de a șterge din păcatele trecutului. La rândul său, Thomas ucide pentru a-și salva cel mai bun prieten, cel care, la final, va avea un rol crucial în condamnarea sa la moarte. La rândul său, Thomas alege cel mai bun moment în care să dezvăluie secretele lui Ciccio, din trecutul Rosei, atunci când acesta este bătrân și neputincios, dar mai ales atunci când rolul său în clan este pe sfârșite.

Autorul omniprezent nu uită niciun detaliu, relatând acțiunea cu toate elementele specifice vremurilor în care se desfășoară acțiunea, presărând pe alocuri cuvinte în italiană, specifice clanurilor mafiote din această țară, introducând și mai mult cititorul în acțiune și dând astfel povestirii un farmec aparte.

Descrierile conturează perfect mediul în care personaje cu o moralitate îndoilenică sunt dispuse să facă totul pentru bani și influență. De la soți infideli și până la prieteni care trădează, totul construiește realitatea perioadei 1920 – 1933, o societate a contrastelor și a luptei pentru supraviețuire. În timp ce viața în orfelinate este mizeră, copiii aflați în interior supraviețuind fie din noroc, fie datorită unei construcții sănătoase, la polul opus se află opulența din casele celor care au reușit să manipuleze situația în favoarea lor. Don Ciccio bate din palme și în jurul lui se pun în mișcare oameni importanți – medici, polițiști și chiar guvernatorul. Acesta este de fapt mediul în care cei trei orfani – Thomas, Charles și Frank – își încep viața în libertate, mediu care își va pune decisiv amprenta asupra vieții lor.

Personajele sunt complexe, fiecare ascunzându-și cât mai bine sentimentele și personalitatea. Deși dur, Ciccio se dovedește un sensibil în fața Rosei. Deși insensibil, Luca își arată dragostea și grija pentru fratele său, dar și pentru orfanul Thomas până când își dă ultima suflare. Deși pare că îi poartă o iubire frățească lui Thomas, Frank își ascunde până la final sentimentele reale, atunci când iubirea se transformă într-o sabie cu două tăișuri, ducând la condamnarea lui Thomas.

Singurele personaje sincere atât cu ele însele cât și cu cititorul sunt Charles și Emma. Charles cel încet la minte își iubește până la final cei doi prieteni, alături de care a avut șansa la o nouă viață, în timp ce Emma își urmează visul de a deveni judecător, iar la final, atunci când reușește, își exercită profesia cu corectitudine și determinare.

Avocatul John Sutton este cel care începe povestea celor doi mici italieni în America și tot el este cel care o încheie, fiind cel în biroul căruia copiii se despart, dar și cel care la final, le mai oferă un ultim contact.

Astfel, În zori, să mă ierți este una dintre cărțile pe care le-aș recomanda tuturor, chiar și celor care evită dramele în mod obișnuit.

Leave a Comment